Jan Björklund avgår: "Dags att lämna stafettpinnen vidare"

1:43 min

Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelade idag att han inte ställer upp för omval. Det betyder att partiet ska utse en ny ordförande, senast vid sitt landsmöte i november. Jan Björklund träffade media i Riksdagshuset.

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, någon gång måste det ske, säger Jan Björklund, och tillägger att han inte ser det som lämpligt att sitta kvar fram till nästa väl 2022.

Han avser dock att sitta kvar till partiet funnit hans efterträdare i höst.  

Beskedet om hans avgång kommer efter en politiskt turbulent höst och tätt inpå det att den nya regeringsbildningen genomdrivits, bara dagar innan ett extraval kunnat utlysas. 

Men att Björklund väljer att gå ut med sin förestående avgång redan nu anser han själv inte ska påverka stabiliteten i januariavtalet. 

– Det stora genomförandet i detta är egentligen att vi fått avtalet på plats. Även de som varit kritiska är helt inställda på att det här ska fullföljas. Januariavtalet ligger fast. Jag tror att det är rätt tid att göra detta nu, säger Björklund och syftar på sitt utträde.

Om hur den nya regeringsuppgörelsen kan påverkas av en ny partiledare för L säger Björklund: 

– Partiet står bakom januariavtalet, det har godkänts, och då blir det svårt att välja någon som inte står bakom det.

En dryg timme innan Björklund meddelande sin avgång vid presskonferensen fanns uppgiften ute i form av ett pressmeddelande på Liberalernas webbplats. Men det avpublicerades snabbt – dock han nyheten sprida sig till media innan presskonferensen utannonserats. 

Jan Björklund tillträdde som partiledare för Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, 2007. Då hade han varit aktiv inom partiet, till en början ungdomsförbundet, sedan 1976.

Han har under sina år på partiledarposten utmanats av Birgitta Ohlsson. Ohlsson valde dock att lämna partiet 2017 efter att hon inte kunnat samla tillräckligt mycket stöd för sin kandidatur.