Gävleborgs kretsloppsvision blir verklighet

2:32 min

Det finns nu chans att Gävleborgs kretsloppsvision ska förverkligas. Både den biogas och den biogödsel som Gästrike Ekogas i Forsbacka tillverkar av länets matavfall har fått efterfrågan.

– Jag ska testa och försöka bli litet mer ekologisk, kanske slippa handelsgödsel. Resultaten ser vi senare, men jag hoppas att det blir bra!

Det säger köttbonden Jonas Halonen i Österfärnebo, den förste lantbrukare som vågar satsar på det biogödsel som kommunägda Gästrike Ekogas i Forsbacka tillverkar av länets matavfall.

Efter några svåra år finns nu också efterfrågan på den biogas som tillverkas vid anläggningen. Tidigare fick 70 procent av gasen till ingen nytta eldas för kråkorna, men sedan Sandvik i höstas började köpa överskottet till sin ståltillverkning, kan Gästrike Ekogas VD Jonas Hellström se ljust på framtiden igen:

– Det avtalet betyder enormt mycket för oss. Nu vet jag att vi alltid kommer att ha avsättning för biogasen, hur mycket eller hur litet vi än producerar!

Avtalet med Sandvik har kort sagt äntligen fått biogasprojektet på rätt spår, konstaterar han.

– Ja, det vill jag hävda. Ur miljöperspektiv är det ju inte vettigt om vi tvingas elda upp den biogas vi tillverkar!

Biogasen är ett förnybart fordonsbränsle som bildas när vanligt hushållsavfall från Gästrikland och Hälsingland får jäsa i företagets stora rötkammare i Forsbacka.

Samtidigt bildas biogödsel som ersätter konstgödsel och som nu också säljs. Pionjären Jonas Halonen med 1100 kor i Österfärnebo var först av alla att köpa och han satsar rejält:

– Det kommer att bli 5000 ton per år framöver. I år testar vi med tre- fyratusen ton, säger han.

Jonas Halonen gillar kretsloppstanken. Att den bruna soppåsen blir gödsel som blir gräs som blir mat och till sist sopor igen är tilltalande.

– Det låter jättebra! Maten återvänder till sitt ursprung. Det kan inte bli bättre, säger han!

Både biogasen och biogödseln har alltså fått köpare och om nu bara fler också skaffar sig biogasbilar, ja då kan kanske kretsloppsvisionen i Gävleborg bli verklighet.

– Ja jag hoppas verkligen det, att Gävleborg blir ett "biogaslän", säger Gästrike Ekogas VD Jonas Hellström.