Bristande brandsäkerhet gör att gruppboende flyttar

2:29 min

Ett gruppboende i centrala Uppsala måste flytta på grund av bristande brandsäkerhet. Det saknas nämligen en alternativ utrymningsväg.

På gruppboendet på Dragarbrunnsgatan i Uppsala bor sju personer som har drabbats av skador på hjärnan så pass att de inte klarar sig på egen hand.

Uppsala brandförsvar har krävt att det ska byggas en alternativ utrymningsväg, vid sidan av trapphuset, till exempel en utvändig trappa.

– Risken är att den enda utrymningsväg man har blir blockerad av en brand. Så vill man inte ha det, säger Ann-Ida Malm, enhetschef vid Uppsala brandförsvar.

Uppsala kommun har bedömt att det inte går att bygga yttterligare en utrymningsväg på den här byggnaden i centrala Uppsala. Lösningen kommer därför bli att gruppboendet får flytta till andra lokaler.

– De boende har mött det med lugn och förståelse. Men självklart är det jättejobbigt att behöva flytta. Man vet inte vart vi ska flytta, så det finns en oro, säger Liselotte Engqvist, avdelningschef inom omsorgsförvaltningen på Uppsala kommun.