Besökssuccén kan bli kostsam för Nationalmuseum

2:01 min

Sedan nyinvigningen i fjol har besökarna strömmat till Nationalmuseum, men nu kommer beskedet att publiksuccén kan leda till ett underskott på 30 miljoner kronor.

Eftersom museet har gratis inträde får de kompensation för uteblivna entréintäkter. I år är den summan 15 miljoner kronor men i och med det höga besökssiffrorna räcker pengarna inte till, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

- Vi är naturligtvis superglada att vi fått så många besökare men varje besökare kostar lite mer än sextio kronor och ju fler besökare vi får in desto mer stiger kostnaden, säger museets överintendent Susanna Pettersson. 

800 000 besök per år var prognosen Nationalmuseum tog fram innan man öppnade igen i oktober förra året. Men de första tre månaderna hade museet över 300 000 besök och fortsätter besökarna komma i samma takt kan den totala siffran för 2019 bli det dubbla mot vad man räknat på.  

- Vi får över 4000 besökare per dag vilket betyder att vi kommer landa mellan 1,2 till 1,8 miljoner på ett år, säger Susanna Pettersson.

Lösningen museets presenterar i en skrivelse till regeringen är antingen återinföra entréavgiften eller att kompensationen höjs till 60 miljoner kronor årligen. Susanna Petterson säger att dom från museets håll helst vill hitta en lösning med fortsatt fri entré.

- I fri entré-modellen måste man hitta andra lösningar och det är vi ute efter i dagens läge.