Nytt samtal om brexit – men ingen omförhandling

2:04 min

Den brittiska premiärministern Theresa May åker inte hem helt tomhänt efter dagens möten med EU-topparna. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har gått med på att förhandlarna, på bägge sidor, ska träffas igen i nästa vecka.

Förväntningarna var lågt ställda inför dagens möten om brexit i Bryssel, men Jean-Claude Juncker gick i alla fall med på att EU:s förhandlare ska lyssna på britterna. Det har inte skett sedan i december.

Juncker var tydlig med att det inte är aktuellt med några juridiskt bindande ändringar i avtalet. Däremot kan han tänka sig förändringar i den politiska delen, där riktlinjerna för den framtida relationen dras upp. De brittiska brexitörerna har hittills sagt att de bara nöjer sig med juridiskt bindande ändringar.

Även Europaparlamentets representant i förhandlingarna, Guy Verhofstadt, som också träffade Theresa May i dag, sade att det bara är aktuellt att ändra i den politiska deklarationen.

– Vi är öppna för att uppdatera den politiska deklarationen, göra den mer bindande och mer exakt, säger Verhofstadt.

Verhofstadt uppmanade Theresa May att börja samarbeta med den brittiska oppositionen. Det måste finnas ett brett stöd för avtalet i Storbritannien om det här ska fungera, tycker han.

Labourledaren Jeremy Corbyn skickade igår ett brev till premiärministern med ett förslag på en mjukare brexit med närmare band till EU.

– Vi välkomnar Corbyns erbjudande om en brexit som sträcker sig över partigränserna, säger Verhofstadt.

Theresa May har hittills valt att inte samarbeta med Labour utan satsar i första hand på att ena sitt eget parti, och det nordirländska partiet DUP, bakom ett avtal för att få en knapp majoritet i parlamentet.