Patienter misstänks ha fått HIV-smittat blod

2:13 min

En blodprodukt som misstänks vara HIV-smittad har getts till patienter i Kina.

Det rör sig om över 12 000 flaskor av ett blodplasmapreparat från en av landets största tillverkare.
 
Ett stort parti blodplasmapreparat från Shanghaiföretaget Xinxing som skulle hjälpa patienter med svagt immunförsvar kan i stället ha spridit HIV-smitta.

Patienter som redan fått preparatet har satts under övervakning och Kinas högsta hälsomyndighet har beordrat alla sjukhus att eliminera över 12 000 flaskor av den leverans som i tester visade sig innehålla antikroppar mot den allvarliga sjukdomen, vilket tyder på att smittat blod kan ha använts i produktionen.

Varningen utfärdades på den kinesiska nyårsdagen. Senare rapporter har betonat att tester på andra partier av produkten har indikerat att det inte fanns någon smitta där.

Men plasmaincidenten väcker minnen av 90-talets dåligt övervakade blodgivarprogram som gjorde hela byar till så kallade aidsbyar.

Rapporterna om den HIV-positiva blodplasman triggar igång en rädsla som finns hos kinesiska konsumenter trots att politikerna och myndigheterna de senaste åren har försökt att ta krafttag för att öka säkerheten.

Standarden på produkter som säjs på den kinesiska marknaden har förbättrats märkbart. Ändå finns oron kvar.

Särskilt när det gäller mat och medicin för barn är allmänhetens förtroende lågt för de inhemska tillverkarna. 2008 avslöjades en storskalig handel med mjölkpulver för spädbarn utblandat med melamin och så sent som 2016 avslöjades att tusentals barn fått vaccin som var för gammalt eller hade lagrats i fel temperatur.

Särskilt efter att det sociala mediet Wechat kommit i var mans hand sprids både rykten och fakta om farliga produkter mycket snabbt i Kina, och bland medelklassfamiljer som har råd är det vanligt att köpa utländska produkter och att privatimportera både barnmat och mediciner.

För kinesiska medicinföretag inleds alltså det traditionella nyåret med att på nytt försöka bygga upp förtroendet för inhemska produkter.