Bonnier och Amedia köper 28 dagstidningar

2:24 min

Bonnier News och norska Amedia köper Mittmedia AB. 28 tidningar får ny ägare. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket, skriver Mittmedia i ett pressmeddelande.

Mittmedia är en av Sveriges största mediekoncerner som ägare till en rad dagstidningar, tryckerier och kommersiella radiostationer.

Vid 14-tiden på fredagen stod det klart Bonnier News och Amedia köper Mittmedia, med 28 titlar och lokala varumärken.

Bonnier News kommer efter affärens genomförande äga 80 procent av Mittmedia och Amedia 20 procent. Nuvarande ägaren Mittmedia Förvaltning AB behåller en mindre ägarandel och en styrelsepost i Mittmedia. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

– Vi gör det här för att vi tror på unik lokal journalistik som är nära läsarna och som engagerar. Det är det vi kommer att satsa på, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News, till Ekot.

Flera av titlarna blöder ekonomiskt. Det är utveckling som Bonnier News räknar med att kunna vända på, enligt Anders Eriksson.

– Vi kommer initialt inte att tjäna pengar. Det är vi väldigt medvetna om. Men det kommer vi ganska snabbt ändra på.

Bonnier har i förhandlingarna lovat att bistå Mittmedia med pengar under den tid en prövning av Konkurrensverket pågår samt att vid den nödvändiga rationaliseringen skydda redaktioner, enligt Medievärlden.

Mittmedia ägs till 70 procent av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad och till 30 procent av Stiftelsen Pressorganisation. Koncernen har sitt huvudkontor i Gävle. Mittmedia omsatte 2018 cirka 1,9 miljarder kronor och har cirka 1 100 anställda medarbetare.