Seabaseds konkursbo krävs på mångmiljonbelopp

1:03 min

Energimyndigheten kräver Seabased Industrys konkursbo på 16,5 miljoner kronor efter att ha upptäckt omfattande brister i hur företaget använt statliga pengar.

– Det är ett ovanligt ärende. Vi har upptäckt en del avvikelser i både redovisningen och användningen av stödet vi gett till bolaget, säger Remy Kolessar, enhetschef på Energimyndigheten till P4 Väst.

Lysekilsbaserade Seabased Industry, som gick i konkurs i mitten av januari, har fått runt 90 miljoner i stöd för bygget av en vågkraftspark utanför Smögen. Men pengarna har inte använts på rätt sätt enligt Energimyndigheten.

– De har inte kunnat styrka de kostnader de anser sig ha haft, säger Remy Kolessar på Energimyndigheten.

Enligt Remy Kolessar är det sällsynt att de företag som får stöd av dem använder pengarna på fel sätt, men det som sticker ut här är beloppet. Så vitt han känner till har myndigheten aldrig krävt tillbaka så mycket pengar förut.

– Vi har inte krävt tillbaka summor av den här storleken eller sett avvikelser i den här omfattningen förut, säger han.

När Energimyndigheten under förra året kontrollerade hur företaget använt pengarna uppstod stora frågetecken kring 30 miljoner kronor, gällande löner och tidrapportering. Sedan dess har myndigheten granskat hur företaget använt pengarna och nu när granskningen är färdig krävs Seabaseds konkursbo på 16,5 miljoner kronor.

– Jag kände till att det kanske skulle komma och det påverkar inte bouppteckningen. Det är en skuld som alla andra skulder, säger Seabaseds konkursförvaltare Paula Save.