Sjuksköterskor kräver 10 000 mer i månaden

2:43 min

Vårdförbundet kräver 10 000 kronor mer i månaden för sjuksköterskor  med erfarenhet.

Enligt facket skulle bättre löneutveckling vara ett sätt att få fler att stanna kvar i yrket.

– När vi ser att våra medlemmar väljer att byta arbete till följd att de får för dålig löneutveckling, då måste vi göra någonting, säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg.

Förhandlingarna gäller omkring 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Enligt Statistiska centralbyrån tjänar unga grundutbildade sjuksköterskor i offentlig sektor 29 000 kronor i månaden i snitt. Vid pensionsåldern är lönen 38 000.

Sjuksköterskor på kirurgen på Danderyds sjukhus välkomnar fackets inriktning på att yrkesskicklighet och erfarenhet ska löna sig.

– Jag tror att det måste bli lönehöjning för vi är inte attraktiva längre. De privata aktörerna betalar mer pengar och då drar personalen härifrån, säger Agata Larsson

Kollegan Therese Åström ser gränsdragningsproblem.

– Jag tror att det är en bra idé men att det kommer vara svårt att få till, säger hon.

Varför då?

– Det kommer vara väldigt svårt att avgöra vem som är erfaren och vem som inte är det.

Vid sidan om de vanliga löneökningarna är kravet nu från facket 10 000 kronor extra till särskilt yrkesskickliga. Enligt Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg handlar det om var fjärde anställd.

– Vi vill se en långsiktig lösning för kompetensförsörjningen i vården och för attraktiviteten i de här yrkena, säger hon.

Hur viktigt är det med högre lön?

– Den avspeglar sig på allt.

Men om var fjärde ska få 10 000 mer blir det några pengar kvar till resten då?

– Vi ska ju ha en god löneutveckling över huvud taget, de här pengarna skulle man ha skjutit in i systemet tidigare. Det handlar om att rätta till en löneutveckling som inte avspeglar den erfarenhet och kunskap som de här medarbetarna har.

Det här är den största avtalsrörelsen för sjuksköterskor på åtta år. Det har varit en period med helt sifferlösa avtal utan centralt angivna procentsatser vilket har gynnat medlemmarna jämfört med andra grupper på arbetsmarknaden, enligt facket.

Senast den sista mars ska ett nytt avtal vara klart. Det innebär skarpa förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och landsting inom kort.

SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl vill inte ha extrapengar till vissa i det centrala avtalet. Varje kommuns eller regions förutsättningar måste få genomslag på löneökningstakten, säger han.

– En central skrivning om vissa satsningar minskar utrymmet för lokal lönebildning, så det är emot den modell som vi vill ha.