MATEN VI ÄTER

Forskare: Ät mer fisk – för miljön och hälsan

1:34 min

Svenskarna behöver äta mer fisk, skaldjur och alger, både för hälsans och miljöns skull. Och nu försöker forskare hitta nya möjligheter att öka mängden mat ur havet.

Fisk, skaldjur och andra livsmedel från havet är hälsosamt och kan skydda mot övervikt och hjärtsjukdom. Samtidigt är det mer miljömässigt hållbart än dagens köttproduktion.

Om svenskarna skulle lägga sjömat på tallriken oftare, skulle både miljön och hälsan förbättras, enligt många forskare som i veckan samlades i Stockholm.

– Ja, vårt grundråd från Livsmedelsverket är ju att vi ska äta lite mer fisk för de flesta av oss skulle må lite bättre om vi åt lite mer. För det är faktiskt så att vi inte äter tillräckligt för hälsans skull i Sverige, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Men flera fiskarter från till exempel Östersjön innehåller miljögifter som PCB och dioxiner, till exempel vildfångad lax och sill och strömming. PCB och dioxiner ansamlas i kroppen och har i djurförsök visats ge skador på immunsystem och fruktsamhet bland annat.

Därför avråds barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder att äta sån fisk mer än två-tre gånger per år. Men Emma Halldin Ankarberg menar att man kan välja annan fisk istället.

– Sedan är det ju så att man får vara lite mer noggrann när man väljer sin fisk så man inte väljer dem med de högsta halterna av de här miljögifterna, säger hon.

Odlad atlantlax, som är den vanligaste laxen på svenska menyer innehåller betydligt mindre miljögifter, eftersom dess foder har en bättre kvalitet.

För att öka mängden fisk som kan bli mat, har forskarna också börjat titta på alternativ, till exempel andra sorter som tidigare var vanliga matfiskar men som i dag fallit i glömska. 

– Det finns ju arter som vi ätit mer traditionellt förr, sötvattensarter som braxen och mört som de flesta inte ser som en god matfisk idag. Men om man tittar i kokböcker från förr så finns många recept, säger Kristina Bergman, projektledare vid det statliga forskningsinstitutet Rise, Research Institutes of Sweden.

– Och i Finland har man lanserat mört i tomatsås och skärgårdsbiffar med både braxen och mört i. Där har vi ett stort fiske i Sverige, men mycket går till biogas.

Många matfiskar går i dag till spillo, enligt Kristina Bergman.

– Exempel på arter som kastas överbord är små plattfiskar som skrubbskädda, lerskädda, sandskädda som på vissa håll anses som en fin matfisk, men det är ändå tusentals ton som kastas.

– Vi har ju också arter som skarpsill som går till foder i Sverige, men som har en jättefin näringsprofil och ska vara väldigt nyttig. Och skulle vi äta mer av den så har vi miljövinster att göra, säger Kristina Bergman.