EU-valet

Löfven: Högerextrema ska aldrig lyckas igen

2:02 min

Statsminister Stefan Löfven varnade i dag för växande högerextremism i Europa i ett tal inför EU-valet i maj.

– De har lyckats förr. De ska aldrig, aldrig lyckas igen, sa Löfven.

– Högerextremisterna i land efter land försöker nu gå samman, för att släppa loss extremnationalismen på kontinenten och piska upp hat. De har lyckats förr. De ska aldrig, aldrig lyckas igen, sa Löfven.

Stefan Löfven talade på Socialdemokraternas valkonferens inför EU-valet som inleddes i dag med runt 150 ombudsmän från hela landet. Han framställde kampen mot högerextremism och nationalism i Europa som valets allra viktigaste fråga.

– Vi har lärt oss att motsatsen till kompromissens Europa är konfliktens. Vi har sett det på slagfälten i Verdun. Vi har sett det i gaskamrarna i Treblinka eller i skogarna i Katyn. Vi har sett det framför massgravarna i det forna Jugoslavien.

Enligt Löfven är det Socialdemokraterna som nu står upp för demokratin i Europa. De konservativa – även här i Sverige – står handfallna, sa Löfven, de väljer att samarbete med de högerextrema för att få regeringsmakten.

Stefan Löfven gav en känga åt Moderaterna och Kristdemokraterna som han menade är redo att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

Enda sättet att förhindra att de högerextremas budskap får fäste är att skapa trygga och jämlika villkor på arbetsmarknaden, sa Löfven.

– Det är när löntagare ställs mot löntagare, när arbetare ställs mot arbetare, när tryggheten urholkas och lönerna sänks, det är då som högerextremismen kan få utrymme att låta sitt gift sippra in i vårt samhälle.

Socialdemokraterna ska bygga ett socialt Europa med trygga och rättvisa jobb, driva en tuffare klimatpolitik och verka för en solidarisk asylpolitik, sa Stefan Löfven i talet.

Valkonferensen som pågår till på lördagen är startskottet för Socialdemokraternas kampanj inför EU-valet den 26 maj.

På fredagen presenterades även partiets kandidater. Av de nuvarande Europaparlamentarikerna finns bara en: Jytte Guteland, kvar på valbar plats, alla övriga byts ut. Och för första gången finns heller inga uttalade EU-kritiker med på listan.