SPEL

Nytt rekord – över 11 miljarder tittningar på strömmat spelande

2:50 min

Att via sin dator titta på när någon spelar tv- eller datorspel blir alltmer populärt. Nästan en miljard fler timmar ägnades åt detta förra året, jämfört med året innan.

Kim Larsson är en så kallad streamare, alltså en som sänder ut sitt spelande, och har en av Sveriges största gamingkanaler.

Han menar att det handlar om att fler startar sina egna kanaler och att innehållet går mot att handla om mer än bara spelen.

– Att folk blir mer intresserade av att titta tror jag beror på Fortnite-boomen, spelet som många tycker om att spela och titta på. Men också för att tjänsterna blir mer spridda, alltså att man kan streama mer saker än spel. Jag är inte förvånad över att det ökat och tror att det kommer öka ett tag till, säger Kim Larsson.

Förra året sågs över 11 miljarder timmar strömmat tv- och datorspelande över hela världen, enligt företaget StreamElements senaste sammanställning, en miljard timmar fler än året innan.

Omkring 9 miljarder av timmarna sågs på den stora Amazonägda plattformen Twitch, som inriktat sig på just direktsänt spelande av tv- och datorspel.

Men för två år sedan utökade Twitch ämneskategorierna som går att titta på, från endast olika spel till saker som sport, träning, mat och småpratande, vilket blivit mer populärt att titta på än många spel.

Som tidigare professionell datorspelare liknar Kim Larsson tittandet på streams med att få följa med en idrottare på träning. Men han tror framför allt att det är interaktiviteten och gemenskapen som lockar tittarna. Att det sociala i att kunna chatta med den som spelar och andra tittare är anledningen till populariteten.

– Det blir väldigt personligt, att man faktiskt är i någon annans vardagsrum, i någons skalle och får höra hur de tänker och agerar helt enkelt. Jag har också streamat IRL och varit på gymmet och streamat. Folk tycker att det är kul att hänga med och ha diskussioner, både med mig och andra i chatten. Det är sammanhanget som är det viktiga skulle jag säga, inte nödvändigtvis vad man gör på skärmen.

Internationellt tjänar de mest kända profilerna som direktsänder miljonbelopp. Rapartister och fotbollsspelare dyker upp i live-sändingar som får tusentals tittare. Förra året spelade till exempel Zlatan Fortnite tillsammans med sin bror.

– Jag tror att vi kommer få se mer sådant också, att man hoppar emellan vanlig sport och vanlig kultur och de här streamplattformarna. Det tror jag kan vara hur roligt som helst, säger Kim Larsson.