Tvingas vänta på assisterad befruktning

2:27 min

Sedan 2016 får man som ensamstående genomgå assisterad befruktning i Sverige, men det är stora skillnader på väntetiden i olika delar av landet.

I Västra Götalandsregionen är väntetiden längst, 4 år, och Ann Thurin Kjellberg, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset säger att väntetiden i Göteborg gör att många åker till Malmö istället.

– 20 procent av patienterna som gör spermiedonationsbehandling i Malmö är från Göteborgsregionen, säger hon.
 
Ann Thurin Kjellberg har tidigare berättat för Ekot att reproduktionsmedicinska mottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg saknar resurser.

Särskilt sedan 2016, då ensamstående får genomgå assisterad befruktning. På Sahlgrenska har man endast gjort 7 stycken behandlingar på ensamstående medan man i Malmö, vid Skånes universitetssjukhus, har gjort 350 stycken.

I Uppsala och Örebro man gjort mellan 100 och 200 donationsbehandlingar med ensamstående och totalt i landet mer än 800 behandlingar. 
 
Jonas Andersson (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Han menar att man måste utreda hur man på mest effektivt sätt minskar väntetiden i Göteborg. Han vill därför inte än lova mer pengar.

Men tycker du att det är orättvist mot Skåne?

– Ja, det kan man möjligen säga om just detta området. Men vi har väldigt många medicinska områden där patienter rör sig mellan olika delar av landet. Det kan nog förekomma det omvända också, säger han.
 
Men det är inte bara till Malmö som barnlängtande personer söker sig till. Linda Johansson skulle egentligen genomgå assisterad befruktning i Uppsala, men ett års väntetid var för långt för henne. Hon åkte då istället till Danmark.

– Jag hade självklart hellre gjort det i Sverige men jag vet att det bland annat på grund av brist på donatorer och resurser inte finns möjligheter att korta väntetiderna i Sverige just nu, säger hon.