Gudrun Schyman lämnar partiledarposten på Fi:s kongress i Sundsvall

2:45 min

Gudrun Schyman lämnar nu posten som partiledare i Feministiskt initiativ.
Hon gör det på söndag på partiets kongress i Sundsvall i samband med att två nya partiledare väljs.

Utanför partipolitiken ser hon sig själv som en klimataktivist och funderar över möjligheterna att äldre erfarna människor stöttar ungdomars klimatkamp genom att pressa makten från andra hållet i "Fria pensionärers revolt".

– Nu brinner det bokstavligt talat i knutarna, vi har en klimatsituation som är en kris. Vi ser ju nu hur den här rörelsen Fridays for future, sprider sig från Sverige och ut i världen. Då tänker jag så här, de är unga, de har en frihet och de vill ha en framtid. Vi som har några årsringar i oss, vi har också en frihet. Vi har redan gjort våra karriärer och haft våra poster och positioner, vi är lika fria som de som är unga. Jag vill att vi också ska gå ut och höja våra röster i klimatfrågan och kräva en färdplan.

Hon ser gärna att de som har makten pressas från två håll, både från unga och de som är äldre.

– Man kan kalla det för "Fria pensionärers revolt" och då ser jag framför mig en stor ungdomsgeneration som trycker uppåt mot makthavarna. Så har vi en stor generation 40- och 50-talister som vet hur det är att demonstrera och höja sina röster och som också trycker på.

Gudrun Schyman, lämnar rollen som partiledare i Feministiskt initiativ men kommer att fortsätta leda utbildningar inom partiet.

Under söndagen valdes de nya partiledarna Farida al-Abani och Gita Nabavi.