Vill skicka avhoppade kriminella till Danmark

1:50 min

Polisen och Malmö stad vill skicka avhoppade kriminella på lärlingsutbildning i Danmark. Flera myndigheter som jobbar med avhoppare undersökte möjligheterna vid ett besök på ett utbildningscentrum utanför Köpenhamn.

– Jag har varit här tidigare för att undersöka möjligheterna att utveckla det här i Sverige, men det går inte för vi har inte ett lärlingssystem. Nu är jag här för att undersöka möjligheterna att kanske skicka svenska avhoppare hit, säger Susanne Gosenius som jobbar med avhopparverksamhet på Malmöpolisen.

Förutom polisen och Malmö stad var också representanter från bland annat Kriminalvården och Helsingborgs stad med vid besöket på utbildningscentret TAMU utanför Köpenhamn. TAMU står för träningsskolans arbetsmarknadsutbildningar och riktar sig till de som står allra längst från arbetsmarknaden – till exempel avhoppade kriminella, inklusive före detta gängmedlemmar.

– Det ger en möjlighet att komma bort från de miljöer man är en del av, säger Kristian Sørensen, utvecklingskonsult på verksamheten.

Eleverna går lärlingsutbildningar inom till exempel metall, bygg eller restaurang och har jobbgaranti om de klarar utbildningen. Utbildningen har stort fokus på sociala färdigheter och att förstå konsekvenserna av sina handlingar.

– Det här är ett erbjudande vi inte riktigt har i Sverige. Det är ju underkänt på sätt och vis, säger Tobias Eriksson som jobbar med avhopparverksamhet inom Malmö stad.