Barnmorskor lämnar förlossningsvården

2:30 min

Det saknas barnmorskor i förlossningsvården. Flera kliniker i Sverige har svårt att rekrytera. Nu visar forskning bland barnmorskor och läkare att många som arbetar i förlossningsvården har varit med om svåra händelser och var åttonde upplever posttraumatisk stress.

– Hej lilla bebisen, vad gör du där inne då. Är det mest åt den här sidan den sparkar? Och så har vi en liten rumpa häruppe.

Hannah Lundkvist känner på Admira Vrabac mage. Hannah arbetar på Samariterhemmets barnmorskemottagning där man träffar gravida kvinnor och andra patienter på bokade tider. Hon upplevde att det i längden var svårt att arbeta på förlossningen.

- Det är ett tufft jobb, psykiskt och fysiskt. Man blir ganska splittrad för man blir avbruten och måste ha koll på flera kvinnor samtidigt. Man kan inte få det här "Nu är jag här för dig!".

Att barnmorskor lämnar förlossningen för mödravården är vanligt berättar Ann Båth, som är avdelningschef på förlossningen i Uppsala.
Hon säger att de skulle behöva vara minst sex barnmorskor till på heltid på förlossningen.
 
– Jag har annonser ute och har möjlighet att anställa, men det är få som söker.
 
Flera andra förlossningskliniker som vi har haft kontakt med saknar också barnmorskor, till exempel behövs 15 barnmorskor till på Karolinska i Huddinge och 15 även till Karolinska Solna. I Malmö behöver man anställa 10 barnmorskor till och i Hudiksvall saknas 9.

Läkaren och forskaren Åsa Wahlberg har i sin avhandling frågat drygt 700 läkare och nästan 1500 barnmorskor om traumatiska händelser i deras jobb. Det visade sig att de flesta hade varit med om svåra situationer, som att ett barn skadas av syrebrist. Och var åttonde barnmorska och läkare i studien hade symtom på PTSD eller partiell PTSD, det vill säga posttraumatiskt stressyndrom.
 
– Sedan såg vi att de som var mer traumatiserade av PTSD eller partiell PTSD, de lämnade den akuta förlossningsvården och kom att söka sig till andra arbetsuppdrag som mödravård och öppenvårdsgynekologi. 

Referens: Wahlberg, Å. 2018. Second Victims in Swedish Obstetrics. Digital Comprehensive Summaries of Uppsala Dissertations from the Faculty of Medicine 1446. 94 pp. Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis. ISBN 978-91-513-0284-3