Frågan om EU-utträde splittrar V

2:58 min

Inför EU-valet vill Vänsterpartiets ledning att partiet ska lägga kravet på att lämna unionen åt sidan.

Men tunga vänsterpartister tänker ta strid mot det på helgens valkonferens.

– Det är viktigt, tror jag, inte minst i tider när nästan alla andra partier vänder kappan efter vinden, att Vänsterpartiet är tydligt med att vi fortfarande vill gå ut det odemokratiska EU, och att allting går åt fel håll i EU, på många, många olika områden, säger Ana Süssner Rubin, som är ordförande för Vänsterpartiets näst största distrikt – Skåne.

Kampen mot högerextremismen och klimathotet är de viktigaste frågorna för Vänsterpartiet i valet till Europaparlamentet.

I partistyrelsens förslag till valplattform står det också att partiets grundläggande kritik av EU kvarstår, men att det inte är aktuellt att driva frågan om ett EU-utträde nu.

Att ledningen på det här sättet slår fast att kravet att gå ur unionen ska läggas åt sidan har lett till intern kritik, som Ekot har berättat tidigare.

I en rad motioner inför helgens valkonferens framförs nu kravet att Jonas Sjöstedt och den övriga partitoppen ska backa. Såväl enskilda vänsterpartister, som flera partidistrikt tycker att det är fel att pausa utträdeskravet, visar Ekots genomgång.

Göteborg – det tredje största distriktet – anser att det tydligt bör stå i valplattformen att Vänsterpartiet vill att Sverige ska lämna EU - precis som det sägs i partiprogrammet. Adriana Aires är ordförande.

– Det är en jätteviktig del av vårt politiska projekt, säger Ana Sussner Rubin, ordförande för Vänsterpartiet i Skåne – och själv kandidat i EU-valet – är inne på samma linje och fortsätter:

– Jag tror att det vore ett stort misstag att pausa, eller lägga undan, Vänsterpartiets krav om att gå ur EU, säger hon.

Jens Holm, som är Vänsterpartiets gruppledare i riksdagens EU-nämnd och ersättare i partistyrelsen, står bakom partistyrelsens förslag. Valet till Europaparlamentet handlar inte om Sveriges EU-medlemskap, säger han.

– Utan EU-parlamentsvalet handlar ju om hur vi i grunden ska kunna förändra EU, och framför allt hur vi ska kunna driva på för att ställa om EU, så att vi får ett mer hållbart Europa som tar ansvar för våra klimatutsläpp.

Men Ana Süssner Rubin säger att det går att kombinera ett uttalat EU-motstånd med att lyfta sakfrågor.

– Vi kommer att kämpa för att förändra, vi är på plats, vi är väldigt aktiva och vi kommer att fortsätta vara aktiva. Men EU i grunden kommer inte att kunna förändras, och därför står vi kvar vid vårt EU-utträde, det tror jag behöver sägas i valrörelsen.