EU:s fiskekvoter stoppar inte överfiske

1:56 min

En ny rapport om EU-ländernas fiske visar att fiskekvoterna kraftigt överskrider det som är hållbart, enligt de vetenskapliga råden. Sverige pekas ut som värsting på överfiske, sett till andel.

Det är New Economics Foundation, en brittisk tankesmedja med fokus på ekologi och välfärd som gjort rapporten. De jämför de fiskekvoter som beslutats för 2019 genom EU-ländernas förhandlingar med vad det internationella havsforskningsrådet ICES rekommenderar för ett hållbart fiske.

New Economics Foundation uppskattar att drygt 300 000 ton för mycket fisk tas upp, för de bestånd som låter sig jämföras av de sammanlagt 120 kvoter som förhandlades fram i december. Sverige ligger högst av alla, genom att med 52 procent överskrida det som är lämpligt enligt de vetenskapliga råden. Mycket beror på att Sverige fiskar sill och strömming mot en rekommendation att stoppa det fisket, enligt ICES.

– Forskare rekommenderar faktiskt att fiskeriet stängs ned till 2019, säger rapportförfattaren Griffin Carpenter.

I ton räknat är Sverige med sina 17 369 ton större kvot än rekommenderat inte värst, åtta andra länder har större överfiske. Britterna med ett överskott på nära 107 000 ton är värst enligt rapporten.

Att det är långt kvar till EU-målet att hejda överfiske till 2020 är en av rapportens slutsatser. Griffin Carpenter efterlyser mer transparens i EU:s fiskekvotförhandlingar.

– Sverige kanske inte är boven i dramat. Kanske tryckte de på för forskarnas rekommendationer [som grund för kvoterna, Ekots anmärkning].

– Men det faktum att detta är förhandlingar bakom stängda dörrar och vi inte kan se vilka dokument som lagts fram gör att vi inte har någon aning om vilka som är bovarna.

Ekot har sökt fiskeminister Jennie Nilsson.