Gülenrörelsen

Tusentals gripna i Turkiet

1:40 min

I Turkiet har åklagare beordrat gripanden av över 1 100 personer som anklagas för kopplingar till den förbjudna och terrorstämplade Gülenrörelsen.

De misstänkta anklagas för att ha fuskat på ett polisprov med syfte att infiltrera polismyndigheten.

Provet skrevs 2010 av poliser som sökte tjänster som biträdande inspektörer. Enligt turkiska åklagare läckte frågorna i förväg till Gülenanhängare. På så sätt skulle de klara provet och infiltrera polisväsendet.

Gülenrörelsen anklagas för att på liknande sätt ha infiltrerat inte bara polisväsendet utan även andra delar av rättsväsendet, militären, medier, sjukvården, skolor och stora delar av statsapparaten i övrigt. Rörelsen har anklagats för att ha försökt att bygga upp en egen kontrollerad stat inom staten.

Gülenröreslen med den kontroversielle islamiska predikanten Fetullah Gülen som ledare anklagas för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli 2016.

Sedan dess har över 75 000 människor gripits och omkring 130 000 har förlorat sina statliga jobb – anklagade för samröre med den nu terrorstämplade organisationen.

Men samtidigt kritiseras det turkiska rättsväsendet för bristande bevisning och godtycklighet i ett stort antal fall, och många som gripits och avskedats förnekar kopplingar till Gülenrörelsen. De menar att de blivit offer för utrensningskampanjer av oppositionella och oliktänkande.

Dagens arresteringsorder är en av de största enskilda efter kuppförsöket.