Kärnvapennedrustning

Nato ger Ryssland sex månader för nedrustning

1:57 min

På Natos möte blir en av punkterna hur man ska anpassa sig till en värld med fler ryska kärnvapenmissiler.

I morgon möts Natos försvarsministrar och en av punkterna på dagordningen handlar om Ryssland och kärnvapennedrustning. Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har Ryssland ett halvår på sig att uppfylla avtalet om nedrustning av kärnvapen.

Inför mötet med försvarsministrarna inom Nato som börjar imorgon, där även Sveriges Peter Hultqvist ska delta, sa Jens Stoltenberg att de ska diskutera vilka steg de ska ta för att möta en värld med fler ryska missiler.

Missiler som utgör ett hot mot Europa.

– Kärnvapenmissillerna är mobila, är svåra att upptäcka och de kan nå europeiska städer, säger Jens Stoltenberg.

Natochefen pekade också ensidigt ut Ryssland som ansvarig för att nedrustningsavtalet INF nu hänger löst, sedan först USA sagt sig vilja lämna avtalet och Ryssland svarat med samma besked.

Ryssland har enligt Stoltenberg sex månader på sig att uppfylla avtalet som kom till under kalla kriget och syftar till att begränsa medeldistansrobotar.

Att Ryssland skulle backa bedöms inte som troligt och Nato förbereder åtgärder för att, som Stoltenberg sa, anpassa sig till en ny värld utan nedrustningsavtal. Vilka de åtgärderna skulle vara ville han inte gå närmare in på men han vill inte se någon ny kapprustning och inga nya kärnvapen i Europa.

– Vi planerar inte några nya markbaserade kärnvapen i Europa.

På mötet i Bryssel på onsdag och torsdag ska Nato också välkomna Nordmakedonien, som efter namnbytet nu är på god väg att bli försvarsalliansens trettionde medlem.