Israel.

Liberalerna vill flytta ambassad till Jerusalem

2:07 min

En enig riksdagsgrupp för Liberalerna beslutade i kväll att Sverige bör flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson.

När är en lämplig tidpunkt, är det nästa vecka eller är det först när det finns en tvåstatslösning på plats? 

– Jag vill inte uttala mig om precis exakt när det ska ske, men Liberalernas uppfattning är att Sverige vid lämplig tidpunkt bör flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm.

Frågan om Sveriges ambassad i Israel och en flytt från Tel Aviv till Jerusalem är uppe på riksdagens bord i och med motioner från sverigedemokrater och en kristdemokrat. 

På torsdag ska utrikesutskottet yttra sig och Liberalerna kommer där stödja kd-ledamotens förslag om att flytta ambassaden på sikt.

USA flyttade sin ambassad till Jerusalem i maj förra året. Det var ett kontroversiellt beslut eftersom Jerusalems status är en av de svåraste i Israel-Palestina-konflikten. Båda parter vill se Jerusalem som sin huvudstad i en framtida tvåstatslösning.

Liberalernas riksdagsgrupp vill alltså se en flytt, men det skulle vara ett farligt beslut, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

– När Donald Trump fattade samma beslut för USA så ledde det till kravaller och demonstrationer, och flera människor miste livet. Något liknande kan absolut hända om Sverige fattar samma typ av beslut. Det är som att slänga bensin på en brinnande eld, säger Håkan Svenneling.

Fredrik Malm tror inte att en ambassadflytt skulle försvåra fredsprocessen. 

– Snarare skulle det ju visa att vi betraktar Jerusalem som Israels huvudstad och på samma sätt bör vi ju lägga vår ambassad i Palestina i deras huvudstad sedan.