EU-valet 2019

Nytt EU-beslut banar väg för Nord Stream 2

2:18 min

I natt nådde EU enighet kring gasregler som kommer bana vägen för kontroversiella Nord Stream 2. Men uppgörelse om nya utsläppskrav på lastbilar uteblev.

Med bara 100 dagar kvar till EU-valet har unionens lagstiftare lagt i högsta växeln för att fatta så många beslut som möjligt innan de riskerar att bytas ut.

Efter nattliga förhandlingar mellan EU-parlamentet, EU-länderna och Kommissionen nåddes en uppgörelse om nya gasregler inom EU som säger att alla bolag som levererar gas till ett medlemsland ska följa principerna i unionens energilagstiftning.

Därmed kan det sista hindret vara undanröjt för den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland - en ledning som delvis ska gå genom svensk ekonomisk zon, vilket kan fördubbla kapaciteten av gasleveranser från Ryssland till Europa.

Ledningen är dock omtvistad och kritiker har menat att det kommer göra EU mer energiberoende av Ryssland i en tid där landets ledning använt just leveranser av gas och olja som politiskt påtryckningsmedel.

En av kritikerna har varit moderaten och EU-parlamentariken Gunnar Hökmark.

Hökmark välkomnar dock nattens uppgörelse då den lägger ett ansvar på Tyskland att ta hänsyn till säkerhetsaspekter och Hökmark menar också att opinionen i Tyskland för projektet delvis har svängt.

– Natten till i dag pågick också sena förhandlingar för att EU:s lagstiftare skulle enas om nya utsläppskrav på lastbilar och andra tunga fordon men där nådde man inte ända fram då EU-länderna och parlamentet vill gå olika långt. EU-parlamentet vill minska utsläppen med 35 procent till år 2030 jämfört med 2019, medan medlemsländerna vill minska med 30 procent.

Senare i dag fortsätter även förhandlingarna om nya upphovsrättsregler vilket varit en segdragen EU-historia. De mest omdebatterade förslagen innebär att IT-plattformar ska betala ersättning om de till exempel länkar till nyhetsartiklar och de ska använda ett slags filter för att stoppa upphovsrättsskyddat material från att laddas upp av användare.

Något som kritiker har beskrivit som "slutet på ett fritt internet".

Efter uppgörelse i dessa lagstiftingspaket återstår bara formellt godkännande i EU-parlamentet vilket kan ske om några veckor.