MELODIFESTIVALEN 2019

Därför vill SVT veta hur gammal du är som röstar

2:27 min

Den nya åldersindelningen av de så kallade hjärtapprösterna i Melodifestivalen har ifrågasatts. Nytt för i år är att istället för att räkna det sammanlagda antalet röster för varje bidrag, delas rösterna in i olika åldersgrupper där rösterna omvandlas till poäng.

Kritik har framförts om att det nya systemet skulle kunna leda till åldersfusk och att vissa låtar får en annan eller sämre placering än tidigare. Sveriges Television tillbakavisar kritiken och berättar också att anledningen till förändringen är att slå hål på fördomarna om att det bara är barn som röstar.

Sveriges Radios expertkommentator för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest Carolina Norén ställer frågan till Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Har fördomarna kommit på skam?

- De kommer på skam och det var något vi visste redan innan. Det är för att det är en uppfattning det är inte fakta. Det vi har kunnat se är att för att gå långt i tävlingen måste du ha alla åldersgrupper med dig. De som har gått vidare till final de har gått hem i alla åldrar. 

Skulle det kunna bli en potentiell förändring?

- Vi har ju testat det här framlänges och baklänges innan vi har sjösatt det. Vi ser ju inte att vi skulle få andra vinnare i tävlingen. Vi ser att vi får skillnader men det är när vi kommer lägre ner i placeringarna. Så det kan skilja sig på en fjärde eller femteplacering. 

Vad är din kommentar på att det skulle kunna förekomma åldersfusk?

 - Vi kan se att åldersfusk inte är en risk. Det är en väldigt liten kategori som då ska ha registrerat sig i den äldre åldersgruppen. Utav den totala poängmassan så kommer inte det vara avgörande. 

Finalisterna blir desamma – men de nedre placeringarna kan påverkas.

Ett exempel på detta såg vi efter andra deltävlingen där artisten Oscar Enestad slutade sist trots drygt 100 000 fler röster än sexan Jan Malmsjö. 

Alla poäng och röster för samtliga bidrag redovisar Sveriges Television efter finalen.