ARBETSMARKNAD

Migrationsverket stoppar Härnösandsföretag att anställa

1:41 min

Det är stor brist på lastbilsmekaniker, så företaget Lastvagnsservice i Härnösand har redan anställt tre iranier och försöker nu anställa fler. Men Migrationsverkets bedömning av företagets ekonomi har satt käppar i hjulet.

Katarina Dufvenberg är ekonomiansvarig på företaget Lastvagnsservice i Härnösand.

– Jag ger mig inte. Jag kommer att strida, säger hon.

Lastvagnsservice har tretton anställda och man har den svåra och ovanliga kompetensen att serva och reparera tunga fordon. Mekaniker som klarar det är en bristvara och personalen får jobba övertid. Företaget kan inte växa som man vill.

– Vi jobbar mycket övertid, man blir trött. Det fattas mekaniker, säger Jafar Shahin från Iran är arbetande verkmästare sedan flera år.

Företaget vill alltså anställa fler och med sina iranska kontakter har man hittat en kvalificerad mekaniker i Iran. I Sverige är det kört att får tag på den kompetensen.

– Det finns inga svenska mekaniker för tunga fordon att få tag på, säger VD Raymond Nylander.

Enligt Lastvagnsservice har Migrationsverket gjort en felaktig bedömning av företagets ekonomi och därför har det blivit stopp i processen att anställa från Iran.

– Jag tänkte när vi fick beskedet att det inte kan vara sant. Vi är ett seriöst företag och vi har ingen dålig ekonomi, säger ekonomiansvariga Katarina Dufvenberg.

Härnösandsföretaget har begärt överprövning av Migrationsverket som tros vara klar i mars.

Migrationsverket vill inte bli intervjuade, men skriver i ett mejl att man tittar på alla handlingar som lämnas in i en ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista