EXKLUDERANDE DESIGN

En protestprodukt för samhällets olycksbarn

2:32 min

Offentlig miljö designas för att oönskade ska drivas bort. Det hävdar designstudenterna Anton Åsberg och Douglas Velasquez i Gävle som gjorde tvärt om och designade en parkbänk lämplig för uteliggare.

Designstudenterna Anton Åsberg och Douglas Velasquez var olydiga när de som studieprojekt vid Högskolan konstruerade en parkbänk för offentlig miljö.

Trots avrådan, såg de till att bänken inte bara passade välanpassade söndagsflanörer, utan också uteliggare, tiggare och utslagna. Vi gillar inte exkluderande design säger Anton:

– Överallt placeras det ut exkluderande design i syfte att få bort vissa människor - hemlösa, tiggare och skejtboardåkare.

Exemplen är många, säger han.

– Busshållplatserna har fått lutande brädor i stället för bänkar, bänkarna har extra armstöd som gör det omöjligt att ligga och skulpturer eller stenblock placeras ut på trottoarerna så att man inte kan använda miljön som man vill, säger han.

Både Anton eller Douglas känner att det är fel.

– Därför bestämde vi oss för att göra tvärt om, konstruera en parkbänk som är till för att sova på, säger Anton Åsberg.

Sagt och nu också gjort! När både företaget som sponsrade projektet och lärare på industridesignlinjen gjorde tummen ner - dissade hela idén - ja, då blev vi nämligen bara mer sporrade att göra den liggvänliga parkbänken till verklighet, säger Douglas Velasquez:

– När vi mötte motstånd vid presentationen av vår idé väckte det någon slags glöd hos oss. Av reaktionerna förstod vi att vi var på rätt spår och blev ännu mer motiverade!

Nu har bänken, en slags spartansk utomhus bäddsoffa med uppfällbart skyddande lock, visats på möbelmässa i Stockholm och fått gott mottagande berättar Anton Åsberg:

– Nästan FÖR bra! Många ville se bänken som en lösning på hemlösheten och det är den naturligtvis inte. Vi vill skapa debatt om problemet och att folk vaknar och ser hur det offentliga rummet präglas av exkluderande design, säger han.

De första som måste väckas är kommunernas inköpare, påpekar Douglas Velasquez.

– Det är de som kan välja mellan exkluderande eller inkluderande design!