EU har enats om omstridda nätregler

2:03 min

Efter många turer har EU:s lagstiftare ikväll enats om nya upphovsrättsregler som ska ge skälig ersättning till de som skapat något som sen sprids på internet. Något som kritiker menar kommer slå mot många it-företag och som kan vara slutet på dagens fria internet.

Till slut, efter långa och tuffa förhandlingar, intensiva lobbykampanjer, omsvängning från den svenska regeringen som var för och sen emot, så har EU:s lagstiftare enats om nya upphovsrättsregler.

Tanken har varit att uppdatera EU:s antika regler till dagens digitala verklighet och se till att de som skapat något, bilder, musik, nyhetsartiklar, etc, ska få betalt om det sprids på nätet.

Två saker har varit särskilt omstridda bland reglerna. Dels att IT-plattformar som Google ska betala ersättning om de länkar till nyhetsartiklar, något som beskrivits som en länkskatt

Dels att sajter som Youtube och Twitter ska använda ett slags uppladdningsfilter för att hindra upphovsrättsskyddat material att laddas upp.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, säger att allt ansvar för att stoppa skyddat material vilar på plattformarna, användare påverkas inte.

Att det skulle vara slutet för ett fritt internet är nonsens säger han.

– Youtube kommer finnas kvar, användare kommer kunna vara kreativa och ladda upp memer (även "memes", en bild eller ett filmklipp med någon sorts budskap som får stor spridning i sociala medier), säger Axel Voss.

Julia Reda, tysk piratpartist håller inte med.

– Användare kommer se blockering på grund av upphovsrätt, och blockering av deras konton även i fall där uppladdningar är lagliga, säger Julia Reda.

Efter uppgörelse mellan lagstiftarna i EU återstår bara formellt godkännande av medlemsländerna och parlamentet, normalt mer av en formalitet.

Men miljöpartiets Max Andersson, som varit en av de mest kritiska svenska EU-parlamentarikerna, tror och hoppas att reglerna kan falla på mållinjen i parlamentet, som röstar i frågan i mars eller i april.