HEMLIGT MÖTE MED GUI MINHAIS DOTTER

UD: Svenska ambassadören gjorde fel

2:14 min

Det var fel av den svenska Peking-ambassadören Anna Lindstedt att hålla hemliga möten i Stockholm angående den i Kina fängslade regimkritikern Gui Minhai, det säger UD:s presschef till Ekot.

 – Det är ett felaktigt agerande, men man måste också utreda och prata med den ambassadören som det berör, för att kunna komma vidare. Och det pågår en utredning just nu, säger UD:s kansliråd Patric Nilsson.
 
I går berättade den svenske medborgaren Gui Minhais dotter Angela Gui, i Svt och på sin blogg, att Sveriges Peking-ambassadör Anna Lindstedt tog initiativ till och deltog i de hemliga förhandlingar som hållits i Stockholm under januari.

Mötena hölls enligt Gui den 24-25 januari och förutom Lindstedt deltog två affärsmän och svenska Kinaspecialister. Men UD visste inget, uppger myndigheten.
 
Angela Gui vill inte medverka i Ekot i dag men skriver på bloggen att diktaturens mellanhänder försökte pressa henne att sluta prata om den regimkritiske fadern i utbyte mot ett framtida frisläppande, något ambassadör Lindstedt enligt Gui accepterade.

De kinesiska förhandlarna ska ha pendlat mellan smicker och hot, men ambassadören ska ha talat om att Kina är beredda att straffa Sverige för uppståndelse i ärendet och att detta är den bästa lösningen.

"När jag påpekade att affärsmannen försökte manipulera mig sade ambassadör Lindstedt att hon beklagar att jag känner så", skriver Gui i det långa blogginlägg som väckt internationell uppmärksamhet.
 
Ekot har utan framgång sökt Anna Lindstedt.

Utrikesminister Margot Wallström avböjer via sin presstjänst att kommentera, men hennes pressekreterare säger att regeringen tar frågan "på största allvar".

Den kinesiska ambassaden förnekade på sin hemsida för en vecka sedan all inblandning i mötena. Samtidigt säger en tjänsteman på ambassaden till Ekot att man har full respekt för ambassadör Lindstedt.

Utrikesdepartementet säger att man nu har kontakt med både utrikesminister Wallström och Angela Gui angående utredningen.
 
– När vi tillsätter en tillförordnad chef för myndigheten, alltså ambassaden i det här fallet, och tillsätter en utredning, då är det klart att det är allvarligt, säger Patric Nilsson på UD.

Anna Lindstedt är en erfaren diplomat som har en tung post på UD, hon har enligt Angela Gui har bedömt att det inte är effektivt att gå via Utrikesdepartementet, vad säger det om hur effektiva UD har varit när det gäller att få Gui Minhai fri?

– När det gäller den svenska regeringens engagemang och syfte att Gui Minhai ska släppas fri ska det inte finnas några tvivel om att vi arbetar med full kraft från vår sida. Sedan när man ska diskutera ambassadörens agerande ligger det inom ramen för den utredning som pågår så jag vill inte förekomma det.
 
Bland annat Moderaterna och Vänsterpartiet har reagerat på avslöjandet och menar att de hemliga mötena är mycket allvarliga.

Den 17 januari meddelade regeringen att Anna Lindstedt blir ny Agenda 2030-ambassadör, med tillträde i mars.