Säpo utreder Kina-ambassadörens hemliga möte

2:50 min

Efter det uppmärksammade mötet mellan kinesiska representanter och den fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui inleder nu Säpo en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Säpo vill däremot inte säga om det gäller en förundersökning mot ambassadören Anna Lindstedt, som var med vid mötet och nu också utreds internt av utrikesdepartementet.

– Det har inletts en förundersökning angående misstankar om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det här är en förundersökning som leds av en åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

– Jag kan inte gå in på fler uppgifter, det råder förundersökningssekretess, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo. 

Angela Guis berättelse får stöd av författaren och debattören Kurdo Baksi, som kampanjar för hennes fars frigivande. Han deltog vid delar av förhandlingarna i Stockholm 24-25 januari, vilka ska ha genomförts utan UD:s vetskap.

– Jag var med henne (Angela Gui, Ekots anmärkning) i 30 timmar, allt stämmer och jag är ett vittne till detta, säger han.

Angela Gui har avböjt medverkan i Ekot men bloggade i går om att mötena initierades av Sveriges Pekingambassadör Anna Lindstedt, som gick i god för de kinesiska mellanhänderna - två icke namngivna affärsmän - och ska ha sagt sig acceptera deras erbjudande: tystnad om fallet i utbyte mot framtida frihet för regimkritikern.

Kurdo Baksi vittnar likt Angela Gui om försök att manipulera dem båda till tystnad i utbyte mot de diffusa löftena.

– Jag var totalt överrumplad, jag visste inte vad jag skulle säga eller göra.

– Första kvällen bjöd de mycket på alkohol, på Sheraton och en restaurang, för att jag skulle komma av mig och säga saker jag inte ville säga.

Ekot har förgäves sökt Anna Lindstedt och utrikesminister Margot Wallström. I stället uttalar sig enbart UD:s presschef Patric Nilsson.

– Det är ett felaktigt agerande men man måste också utreda och prata med den ambassadören som det berör.

Moderaterna har efterfrågat klarhet i UD:s agerande och Vänsterpartiet har krävt att ambassadören skiljs från sin tjänst. Starkt kritisk är också Kinaforskaren vid Göteborgs universitet Marie Carlsson.

– Jag måste säga, jag tycker det verkar väldigt naivt, det verkar väldigt okunnigt om Kina och det kinesiska politiska systemet.

– Jag tycker det verkar direkt oansvarigt att en enskild ambassadör på egen hand utsätter en svensk medborgare för den här typen av risktagande, säger hon.

Kinas ambassad förnekar inblandning i de hemliga mötena.

Angela Gui mår dåligt av mötet och det svikna förtroendet för Sveriges utrikesförvaltning, menar Kurdo Baksi.

– Det har påverkat henne väldigt negativt, man förstår ju att en 24-åring inte klarar av en sådan påtryckningsoperation.

Förläggaren Gui Minhai försvann i Hongkong den 17 oktober 2015 och dök senare upp i kinesisk fångenskap.

Han gav ut regimkritisk skvallerlitteratur bland annat med detaljer om högt uppsatta kinesiska ledares privatliv.