Trots miljödebatten - svenska konserthus fortsätter flyga in artister

1:56 min

I veckan gick Helsingborgs konserthus ut med att dom kommer sluta flyga in artister av miljöskäl. Kulturnytt har frågat sex andra svenska konserthus om dom kommer följa exemplet.

Det kommer dom inte göra, även om det pågår diskussioner. Stefan Forsberg är chef för Stockholms konserthus.

– Vi kan ju inte utesluta att ett flygstopp blir den ultimata konsekvensen men vi har ännu inte fattat något sånt beslut.

Kommer ni börja prioritera att boka de artister som finns nära?

– Ja det gör vi redan, vi har en sammanställning över artister som vi gärna samarbetar med som bor i Sverige eller vårt närområde, men även grannländer.

Även Göteborgs konserthus skriver att det finns funderingar på att bara hämta sina artister från Europa, av miljöskäl. Men på Gävle konserthus finns de inga sådana planer utan det är i dagsläget den konstnärliga ambitionsnivån som styr.

När det gäller symfoniorkestrar som regelbundet åker ut på turnéer så ser det lite olika ut, hur miljöaspekten vägs in när de reser. Stockholms konserthus har som regel att resor inom Sverige ska ske med tåg eller buss medan till exempel Berwaldhallen och Gävle konserthus inte har några specifika regler men säger att det tas hänsyn till miljön. Malmö konserthus har regeln att bara får flyga inrikes om man ska norr om Stockholm.

Norrlandsoperan har inga planer på att förbjuda flyg i sin resepolicy och vd:n Anna Göransdotter Höög motiverar det med deras geografiska förutsättningar:

– Vi vet ju att vårt nordliga läge är en utmaning. Så vi klimatkompenserar för alla flygresor som vi gör och har gjort det under en längre tid.