Fjällräddning

Tyska fjällvandrare räddade i hårt väder på Kebnekaise

0:47 min

Strax före klockan 03:00 nådde fjällräddare fram till tre tyska turister som blivit fast i hårt väder på Kebnekaise. Männen är tyska medborgare i 25-35-årsåldern.

Larmet kom vid 19-tiden på torsdagen. Fjällräddare har kallats ut för att undsätta de nödställda som tidigt på kvällen uppgav att de frös ordentligt. 

De befinner sig någonstans mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation.

– Det blåser rätt rejält uppe på fjället och de här personerna har svårt att sätta upp sitt tält och kan inte tillaga den mat dom har tagit med sig. De har sagt att de fryser väldigt, säger Marie Andersson vid polisen.

Polisen har telefonkontakt med de nödställda de fryser men säger sig vara "vid god vigör" enligt polisen. Det råder klass 2-varning för storm i området och det är mycket hårt väder.

Vid 23.25 hade fjällräddarna kommit fram till Kebnekaise fjällstation och var på väg fram mot platsen där männen befinner sig. Sikten ska vara mycket dålig, enligt polisen. 

Runt klockan 01.00 meddelande polisen att fjällräddarna var i närheten av platsen där männen ska befinna sig, men att de fortfarande inte påträffat dem och att sikten fortsatt är väldigt dålig. 

Klockan 02:43 når fjällräddare fram till de tre tyskarna och meddelar att de ska transporteras tillbaka mot Kebnekaise fjällstation.

Vid 5-tiden på morgonen anlände sällskapet till fjällstationen.