VINDKRAFT I VÄSTERNORRLAND

Väg kommer att stängas i två år när vindkraft byggs

2:48 min

Det var fullsatt i Folkets hus i Viksjö på torsdagskvällen när nya vindbolaget Nysäter Wind med Eon informerade ortsborna om byggena som påbörjats. Att stänga en väg var inget populärt besked.

Runt 120 ortsbor och intresserade fyllde Viksjö Folkets hus på torsdagskvällen när det nya Nysäter Wind informerade. 

Ett besked som gillades var att de 130-talet montörer som snart kommer till Viksjö behöver någonstans att bo.

– Se det som en möjlighet. Den som har ett hus att hyra ut kan tjäna pengar, sa Per-Arne Eliasson, projektledare för ledningsanslutningen, Eon.

Ogillades var däremot beskedet att vägen mot Laxsjön måste stängas helt under två år när den ena vindparken, Hästkullen, byggs, för att garantera både byggjobbares och förbipasserandes säkerhet.

– Det där har ni inte sagt något om förut, ropades det i salen och andra undrade hur man överklagar vägavstängningen som påverkar boende, sommarstugeägare och även jakten.

Peter Höglund hör till de som oroas av vägavstängningen i samband med det stora vindprojektet som 2022 ska ha 114 vindsnurror igång i två områden: Hästkullen och Björnlandhöjden. 

– Att säga nu att vägen till Laxsjön ska stängas av under två år det är lågt. Vi är många som får jättelång omväg.

Lena Berglund, regionchef på Eon, försökte lugna de upprörda.

– Vi ska titta på det här om det går att lösa, sa hon.

– Vi har vårt paradis i Laxsjön. Det här var en chock, säger Irene Viklund.

Medan Björn Nordling inte tvekar att vindkraften är bra för bygden.

– Det är de som inte bor här som klagar. Men vi som bor här ser att det ger jobb, även på sikt. Vi ska inte stoppa utvecklingen, vi kan inte bo i ett Skansen.

Skogsavverkningar och vägplaneringar har redan kommit igång. Vindkraftverken ägs nu av Nysäter Wind som i sin tur ägs till 20 procent av kraftbolaget Eon och resten av den schweiziska storbanken Credit Suisse.