UTBROTT DRABBAR HÅRT

Aggressivt hästvirus sprider sig i Sverige

2:08 min

Ett smittsamt hästvirus har upptäckts på flera håll i Sverige och verkar sprida sig. Det är ett virus som kan framkalla en spontan abort hos ston, men som också kan innebära att hästens liv inte går att rädda.

Ridskolan Skånsta ryttare i Åkersberga utanför Stockholm har drabbats särskilt hårt, där har fyra hästar fått avlivas.

– Vi har 63 hästar och av dem har 35 blivit sjuka, fyra av dem är döda. Det är bara 13 som klarat sig med enbart feber. Verksamheten ligger nere helt och all personal tar bara hand om hästarna, säger ridskolechefen Ann Borglund i P1-morgon.

Hon säger att utbrottet slår hårt mot ekonomin. 

– Vi har inga inkomster, vi har en avbrottsförsäkring som täcker ett antal dagar, det kommer inte räcka. Så det här är en ekonomisk katastrof för oss. 

Karin Holm Forsström är klinikchef Universitetsdjursjukhusets hästklinik i Uppsala och hon säger i P1-morgon att det här utbrottet tycks vara en väldigt aggressiv variant av viruset. 

– I den här formen är det ju extremt allvarligt, det är ju en fruktansvärd sjukdom. Det här tycks vara en väldigt aggressiv variant som drabbat oss nu. 

Är det extra illa just i år?

– Ja, det upplever vi.  Vi har ju sett hästar med det här viruset, med den neurologiska formen, tidigare, men det här är ju det värsta utbrottet som vi har sett i alla fall under den tid jag varit veterinär de senaste drygt 30 åren. 

Den neurologiska formen, kan du förklara den? 

– Man får neurologiska symtom som gör hästen vinglig, ostadig, så att den inte kan stå på benen. Det är nervsystemet som påverkas. I enstaka fall kan man även få symtom som tyder på att även hjärnan har blivit inblandad, säger klinikchefen Karin Holm Forsström.