30 år sedan Sovjet lämnade Afghanistan

1:53 min

Idag är det 30 år sedan Sovjetunionen drog sig ur Afghanistan, efter tio år av krig med hundratusentals döda.

Både unga och gamla elever samlades på Fakulteten för studier om Afrika och Asien på Moskvas statliga universitet. Och det sjöngs.

– Afghanistan lever i mitt hjärta, sjunger en ung elev på skolan.

På en liten videoskärm bredvid den unga sångaren, visas bilder på sovjetiska soldater och pansarfordon på väg ut ur Afghanistan över en bro.

Frun till en av de militärtolkar som dog i Afghanistan håller ett tal.
En av de som tjänstgjorde där heter Boris Savodjan. Han vara där som tolk, journalist och diplomat i åtta år och han minns kriget som ett enda stort misstag.

– Jag tycker att trupperna aldrig skulle ha skickats dit, det var ett beslut utan grund att stå på, känslomässigt. Och gjordes i stor brådska, säger han.

Under det tio år långa kriget i Afghanistan, dog upp emot 15 000 sovjetiska soldater. Hur många afghaner som dog är svårare att beräkna, med det finns uppskattningar på att upp emot 1,5 miljoner afghaner dog.

Även om kriget nämns från politiskt håll som ett minne att vårda, är det inte en del av projektet att retoriskt bygga bilden av den stora nationen Ryssland. Kriget i Afghanistan är i dagens Ryssland inte något man pratar mycket om. Det finns många olika åsikter, men det är fortfarande svåra minnen som veteraner och familjer, över hela Ryssland bär på, fast mer för sig själva.

Ilja, som pluggar på universitetet, säger att det inte är något man pratar om, han har sett om det själv på film. Men det vore kanske bra.

– Vi borde prata om det och minnas, så att de misstag som gjordes inte ska återupprepas, säger han.