RYSSLAND

Första rättsprocessen mot förbjuden organisation

2:05 min

Aktivisten Anastasia Shevchenko riskerar fängelsestraff för att ha brutit mot lagen som förbjuder organisationer som uppfattas utgöra ett hot mot nationell säkerhet, så kallade ”oönskade organisationer”.

I Ryssland finns en lag sedan några år som gör det möjligt att förbjuda organisationer. De betecknas som ”oönskade”, som ett hot mot nationell säkerhet. Just nu pågår i Ryssland den första rättsprocessen mot en aktivist för, som ryska myndigheter påstår, ha varit aktiv i en sådan.

”Frige Nastya Shevchenko”, ropar demonstranter i Moskva som protesterade mot att aktivisten Anastasia Shevchenko satts i husarrest.

– Jag kom hit för att försvara de här barnen som går här och mina egna barn. Vårt land har förvandlats till batonger och grymhet, det sa Tatjana Kulagina.

På det ryska justitiedepartementets hemsida finns en lista på 15 olika organisationer som är "oönskade" i Ryssland, de flesta jobbar med att på olika sätt främja demokratisk utveckling och flera är på olika sätt kopplade till USA.

Från ryskt håll infördes lagen för att kunna förbjuda organisationer som bland annat anses hota nationell säkerhet eller försvaret av landet.
Beslut om vem som hamnar på listan tas av den ryska riksåklagaren.

Om en människa trots denna lista ändå anses vara aktiv i en av organisationerna kan det först bli fråga böter. Om hen sedan envisas kan det bli rättegång. Om hen till slut döms kan det bli fängelsestraff.

Det här riskerar nu Anastasia Shevchenko som greps i slutet av januari och nu sitter i husarrest i staden Rostov-na-Donu. Hemmen hos åtta andra människor, i Rostov-na-Donu och andra städer, söktes igenom. Telefoner och datorer beslagtogs och flera av dem förhördes.

Anastasia Shevchenko är aktiv i en demokrati-rörelse som ryska myndigheter påstår är kopplade till en organisation grundad av den i exil boende, före detta oljemiljardären Michail Chodorkovskij. Det förnekas bestämt av Shevchenko.

Lagen som nu ska användas i en rättegång mot henne har kritiserats av människorättsorganisationer eftersom den bryter mot både yttrandefriheten och den fria rätten att organisera sig.