Jämställdhetsfråga

Ungern kallar upp svensk ambassadör

1:23 min

Sveriges ambassadör i i Ungerns huvudstad kallades i fredags upp till ungerska utrikesdepartementet, det bekräftar svenska UD för Ekot.

Ekot kan bekräfta att ambassadören i Budapest kallades upp med anledning av socialförsäkringsminister Annika Strandhälls kritik mot den ungerska familjepolitiken.

I tisdags delade Annika Stranhäll (S) en artikel på Twitter om ett nytt förmånsprogram för mödrar i Ungern. programmet som nyligen presenterades av den ungerska regeringen syftar till att öka barnafödandet i landet, som ligger på en av de lägsta nivåerna bland OECD-länderna. Bland annat innehåller det skattebefrielser för kvinnor som fött fyra barn.

Som kommentar till delningen skrev Annika Strandhäll bland annat, citat: ”Politiken osar 30-tal” och ”Nu vill Orban att fler "äkta" ungerska barn föds” och syftade då på den ungerska premiärministern Victor Orban.

Ungens utrikesminister Peter Szijjarto kallar kritiken från den svenska ministern oacceptabel. Svenska UD bekräftar för Ekot att ambassadören i Budapest, Niclas Trouvé har kallats upp till den ungerska regeringen och UDs presstjänst skriver i ett mejl att ”Sverige och Ungern har väldigt olika syn på kvinnors rättigheter och familjepolitik.”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill idag inte ställa upp på en intervju.