Fängslade förläggaren

UD ger ny version om Gui Minhai-mötet

2:59 min

Utrikesdepartementet ändrar nu sin version om fallet med svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedts hemliga möten i Stockholm om den svenske fängslade förläggaren Gui Minhai.

– Vi behöver förtydliga. Det handlar om att ingen av de som arbetat med fallet känt till mötet, säger UD:s presschef Patric Nilsson.

Fredag den 25 januari i år träffade Sveriges Peking-ambassadör, Anna Lindstedt, två kinesiska affärsmän och dottern till den svenske fängslade förläggaren Gui Minhai. Mötet ägde rum på Sheraton Hotel i Stockholm.

Händelsen har anmälts till Säpo och utreds just nu på Riksenheten för Säkerhetsmål. Misstanken gäller egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, eftersom ambassadör Lindstedt misstänks ha agerat själv utan vetskap från UD, något som alltså kan vara brottsligt.

Utrikesdepartementet har, sedan händelserna uppmärksammats, sagt att de inte hade någon vetskap om mötet i förväg.

– Jag vill upprepa det som vi tidigare sagt. Vi har absolut inte haft någon information i förväg om de här händelserna, sade utrikesminister Margot Wallström inför flera journalister på fredagen.

Reporter: Hur är det möjligt att Sveriges ambassadör i Kina kan vara i Stockholm utan att UD vet om det?

– Det är precis därför vi säger att det här är mycket upprörande.

På en direkt fråga från en reporter så svarar alltså utrikesministern att UD inte ens känt till att ambassadören skulle till Stockholm.

Men igår rapporterade TV4 att i alla fall en person på UD visst har känt till att Anna Lindstedt var i Sverige. Margot Wallström låter hälsa via UD:s presstjänst att hon inte har tid för en intervju med Ekot om de här nya uppgifterna.

Patric Nilsson, som är presschef på UD, går nu ut med en delvis förändrad förklaring till vad UD visste eller inte visste i förväg om det här mötet. Nu säger han, tvärtemot vad Margot Wallström sagt i intervjuer, att frågan inte handlar om ifall UD-personal känt till ambassadörens resa till Stockholm. Det handlar i stället om vilka på UD som inte kände till resan och mötet.

– Det finns nu en diskussion om huruvida någon kände till att ambassadören var i Stockholm. Det vi har sagt från början, och som jag känner att jag måste få förtydliga, är att de som arbetar med fallet Gui Minhai har inte haft kännedom om de möten som ambassadören haft med Angela Gui (Gui Minhais dotter, red. anm.) på ett hotell i Stockholm, säger Patric Nilsson.

Man skulle kunna tolka det som att UD nu, när TV4 sände ett inslag i går där ett utrikesråd säger att han kände till at ambassadören var i Stockholm, ändrar sin version. Vad säger du om det?

– Nej, det håller jag absolut inte med om. Vi har hela tiden sagt att det är de som arbetar med fallet som inte känt till mötena. Vi behöver nu gå ut och förtydliga detta.