Ny utställning

Kirgizistans världsarv möter Halland

5:55 min

På Hallands kulturhistoriska museum i Varberg slår rikssalen upp sina dörrar för Kirgizistans världsarv.

Utställningen "Kirgizistan – konst och världsarv" är en resa från Sverige till Kirgizistan, och visar stora filttält, jurtor, och färgstarka textilier.

En av experterna på det textila kirgiziska hantverket är konstnären, författaren och ullexperten Kerstin Paradis Gustafsson, som bor i Halland.

Hennes textilkonst och två stora kirgiziska jurtor med inredning och färgstarka textilier, tillsammans med berättelser om örnjakt, hästar och det vackra bergiga landskapet, binder samman de två länderna.

Detta är den första stora utställningen i Sverige om kirgizistansk kultur som nu genomförs i rikssalen på Varbergs fästning.

Idag är jurtan och filtmattorna, upptagna på Unescos lista över immateriellt kulturarv som behöver omedelbart stöd för att inte försvinna. 

Det är ett kulturarv som bland andra Kerstin Paradis Gustafsson fört med sig till Världskulturmuseet i Göteborg, efter sju resor till Kirgizistan sedan 1991. 

 – Centralasien är en bortglömd del av världen som har mycket gemensamt med oss. Vi är ull- och mjölkfolk allihopa, annars hade vi inte kunnat leva så långt norrut och upp i bergen, säger Kerstin Paradis Gustafsson.