Östergötland

Kremerat guld behandlas som skrot 

1:38 min

– Nej vi samlar inte på oss något guld, vare sig innan eller efter kremation. Det säger Carolina Tilljander, föreståndare på krematoriet i Norrköping.

Det är inte första gången som Carolina Tilljander med bestämdhet dementerar ryktet om att personal på krematoriet skulle stoppa överblivet guld i egna fickor.

2005 avslöjade Uppdrag granskning att tandguld från kremerade sålts vidare och sen dess har krematoriet i Norrköpings fått otaliga frågor om guldbehandlingen.

– Kremeringsprocessen förstör inte guldet men den skadar det, smälter ner det och sotar det. Under de tio år som jag har arbetat så har jag aldrig klart och tydligt sett en guldbit, säger Carolina Tilljander. 

"Då begår du en gravskändning" 

Samma svar ger krematoriet i Linköping där Gunnar Forsberg är fastighetschef.
– Det är inget nytt, de frågorna har kommit många gånger tidigare. Alla de avlidna som kommer till oss är kistlagda. Vi tar inte emot någonting på bår. Öppnar du kistan då begår du en gravskänding, säger Gunnar Forsberg. 

Sveriges kyrkogårds- och krematiorieförbund säger till P4 Östergötland att deras etiska riktlinjer manar till att all metall ska behandlas som metallskrot. Det förhållningssättet kan minska risken för att anställda ska känna sig frestad till att stjäla.

– Löst guld, eventuella smycken, klockor. Låg det i kistan innan när det kom till oss, då ligger det kvar där under kremation, säger Carolina Tilljander.