BESLUT AV GRANSKNINGSNÄMNDEN

SVT fälls för avstånds­tagande i slutdebatten

2:23 min

Sveriges television fälls av granskningsnämnden efter att de tagit avstånd från ett uttalande gjort av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i förra årets slutdebatt.

Under slutdebatten som sändes i SVT den 7 september förra året, två dagar innan riksdagsvalet, fällde Jimmie Åkesson ett uttalande om integrationsfrågan som fick Centerpartiets Annie Lööf att slå näven i bordet och höja rösten.

– Men hur uttrycker du dig? frågade hon upprört SD-ledaren.

Även SVT reagerade, och efter debatten var slut sade programledaren såhär om Åkessons kommentar:

– Det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det.

SVT försvarade sitt avståndstagande från uttalandet genom att hänvisa till radio- och tv-lagens demokratiparagraf, där det står att programverksamheten ska präglas av "principen om alla människors lika värde".

Åkessons uttalande gjordes under en debatt om integrationsfrågan och löd:

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige.

Sverigedemokraterna tog det hårt, och skrev på Twitter att de såg det som att SVT genom avståndstagandet tog ställning mot partiet.

Nu fälls SVT för avståndstagandet i granskningsnämnden, som är en del av Myndigheten för press, radio och tv, eftersom det strider mot kravet om opartiskhet.

I sin motivering skriver nämnden att sättet som SVT:s markering gjordes riskerade att framstå som ett politisk ställningstagande, och att det faktum att avståndstagandet gjordes i anslutning till en partiledardebatt spelade in i bedömningen.

Jan Helin är programdirektör på SVT och tycker att beslutet från granskningsnämnden är väntat:

– Det bekräftar den analys vi själva gjorde efter partiledardebatten, att vi inte ska göra den här typen av avståndstaganden eftersom de kan missförstås, och missförstås, säger Jan Helin till Ekot.