RECENSION – FILM

"Woman At War": Tankeväckande om isländsk ekoterrorism

2:24 min

RECENSION. Den isländska filmen "Woman at war" ställer svåra frågor om klimatkampens gränser men på ett finurligt sätt.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Woman at war"
Regi: Benedikt Erlingsson
Manus: Benedikt Erlingsson och Ólafur Egilsson
Skådespelare:
Halldóra Geirhardsdóttir m.fl.
Genre:
Dramakomedi
Betyg:
3 av 5

Om man föreställer sig klimatfrågan som en plats. Då är Island den perfekta illustrationen av en närmast biblisk natur, stelnad lava klädd med husmossa, lavar och låg vegetation.

I filmens första bilder ser vi en kvinna kortsluta en kraftledning med hjälp av pil och båge. Den 49-åriga Halla lever dubbelliv, en del av henne är välanpassad körledare och cyklar genom Reykjavik i kappa och kjol, den andra är ekoterrorist.

Hon är ursprungsbefolkning och modern människa i ett. Hon är ett proffs med vinkelslipen och lägger mobilen i frysen när hon för hemliga samtal. Samtidigt är hon ibland ett med det landskap hon vill rädda från exploatering. I en bild lägger hon kinden mot mossan och verkar vilja sammansmälta med själva jorden.

Det är faktiskt tredje gången på kort tid som jag ser en kvinna på film försöka bli ett med mossan och marken. Först Anna Odells ”X & Y”, sedan Guldbaggebelönade ”Gräns” och nu ”Woman at war”. Det är något oroande med det här beteendet. För problemet är att mossan inte kramar tillbaka, dess mjukhet kan lika gärna svälja våra kroppar.

Benedikt Erlingsson har gjort en sevärd och aktuell film om vårt förhållande till marken vi går på. Men hans klimataktivistiska hjältinna är också en brottsling. En martyr som är beredd att offra allt för klotet. ”Woman at war” är en film som ställer svåra frågor om klimatkampens gränser.