IS-SVENSKAR I SYRIEN

Damberg: IS-krigare ska dömas där de är

1:41 min

De IS-krigare som tillfångatagits i Syrien bör dömas i den region där de befinner sig och inte tas hem till Sverige, det anser inrikesminister Mikael Damberg.

– Vår utgångspunkt är att de här människorna ska ställas inför rätta. Gärna i regionen, men om så sker att de reser till andra länder, att de ställs till rätta där, säger Damberg.

Någon hämtning av fängslade IS-krigare med svenskt medborgarskap kommer det inte att bli tal om. Precis som utrikesminister Margot Wallström hänvisar inrikesministern till att UD i många år varnat för resor dit. De som inte följt rådet får klara sig utan svenskt stöd.

Det var USA:s president som på söndagen twittrade om att de 800 IS-krigare som är fängslade i Syrien kommer att släppas fria, om inte deras hemländer tar emot dem för att ställa dem inför rätta.

En handfull av dessa kan ha svenskt medborgarskap. Tar de sig tillbaka till Sverige kommer de att åtalas här, säger Mikael Damberg.

– Vi har väldigt bra samarbete, säkerhetsorganisationer emellan. Inte minst Säpo har ju kontakt med sina motsvarigheter i andra länder och följer dem som kommer tillbaka till Sverige och har väldigt noga kontroll på det.

– Upptäcker vi någon som deltagit i terroristhandlingar eller krigsförbrytelser, då ska de ställas inför rätta och svenska domstolar har långtgående jurisdiktion så att de kan även döma människor för brott som begåtts utomlands, säger han.