Miljontals samtal till Vårdguiden låg oskyddade på nätet

1:14 min

2,7 miljoner samtal som ringts till 1177 Vårdguiden har legat uppe som ljudfiler på en oskyddad webserver, avslöjar Computer Sweden.

Det handlar om de samtal som gått till vårdentreprenören Medicall, en underleverantör till Medhelp. Medhelp tar hand om alla patientsamtal via 1177 från vårdregionerna i Stockholm, Södermanland och Värmland. De samtal som gått till Medicall är främst de samtal som ringts på natten eller andra obekväma tider.

Tobias Kjellgren är Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland och han menar att man i nuläget inte vet mer än det som Computer Sweden rapporterat.

– Vi tar det på största allvar och samverkar med Inera, som är det organ som sysslar med digitalisering i offentlig vård och de två andra regionerna, Stockholm och Sörmland.

Kan ni vara säkra på att värmlänningarnas samtal ligger ute?

– Nej, det kan vi förstås inte. Men eftersom vi har avtal med Medhelp som har Medicall som underleverantör så måste vi betrakta den risken som uppenbar.

Hur allvarligt är det här?

– Det är inte journalerna som legat ute på nätet, utan samtalen som medborgarna ringt till 1177. Det innebär i vissa fall att man gett information om mediciner och personnummer. Det klart att det är integritetskränkande och vi har tittat över våra avtal och ser att vi ställer krav på informationssäkerheten ska vara trygg.

Vad händer nu?

– Vi försöker skapa oss en överblick och sen får vi tillsammans med leverantören Medhelp ta reda på vad som hänt, och vad jag förstår är det inte längre möjligt att lyssna på filerna. Sen vi behöver veta hur länge det varit en möjlighet och vad kan det ha inneburit, och den information har jag inte än.