Kultur

Tavlor för miljoner saknas – 17 000 konstverk har försvunnit

2:24 min

Många svenska kommuner har dålig koll på sin konst. En kartläggning som P4 Örebro har gjort visar att över 17 000 konstverk saknas.

Tidigare i år riktade Riksrevisionen kritik mot svenska museer för bristande säkerhet. Samtidigt saknas 17 000 konstverk från svenska kommuner.

– Jag tycker att det är tråkigt och ett tecken på att vi inte är så bra på att ta hand om vår konst, säger Johan Norling som är konstintendent i Örebro kommun.

  • Av 222 kommuner svarar hälften att det saknas tavlor.
  • 30 kommuner vet inte hur många tavlor de äger.
  • I Skara kommun saknades 55 procent av alla konstverk vid den senaste inventeringen.
  • I Örebro saknas 800 av 8 000 konstverk.

Tryck på play för att höra vad Statens konstråd tycker!

Trots att många verk saknas är de få regelrätta konststölder. Istället handlar det ofta om att trasiga konstverk har kastats och att personal flyttat på konst utan att säga till. Samtidigt uppger 30 kommuner att de inte vet hur många konstverk de äger.

– Det är mer bekymmersamt. En inventering syftar till att skaffa kunskap om en samling, vet man inte hur många verk man har så blir det svårt att inventera, säger Henrik Orrje som är administrativ chef på Statens Konstråd.

Två konstverk som tidigare saknades i Örebro var två målningar av August Strindberg som tillsammans är värda över 20 miljoner kronor.

– Det sägs att målningarna hittades i en resväska på länsmuseet. Nu finns de i ett bankvalv på hemlig ort, säger Johan Norling.

Har du tappat bort något av stort värde? Dela gärna med dig på P4 Örebros Facebooksida