Protester i Albanien – oppositions­politiker lämnar

1:38 min

I Albanien har det under den senaste tiden varit protester mot premiärministern Edi Rama, både på gatorna och i parlamentet. Nu meddelar stora delar av oppositionen att man lämnar sina platser i parlamentet i protest mot regeringen.

Det är ledamöterna i det största oppositionspartiet, Demokratiska partiet, som säger att man lämnar sina platser i parlamentet. Demokratiska partiets ledamöter utgör över hälften av den samlade oppositionen, och även politiker från andra mindre partier säger att de stödjer aktionen.

Bojkotter i albanska parlamentet har skett tidigare, men att som nu ge upp sina mandat helt är ett nytt grepp av oppositionen, som anklagar regeringen för att ha kopplingar till organiserad brottslighet, för att begränsa rättsväsendets oberoende och för valfusk.

Särskild uppmärksamhet har byggandet av en ny ringled runt Tirana fått. Bygget omgärdas av korruptionsanklagelser, vilket lett till transportministerns avgång.

Oppositionen kräver nu nyval och att en övergångsregering tillsätts i väntan på det.

Premiärministern Edi Rama avfärdar protestaktionen som ren desperation och anklagar oppositionens för att underblåsa våldsamheter på huvudstaden Tiranas gator.

I lördags demonstrerade tusentals personer i huvudstaden Tirana mot regeringen och våldsamheter uppstod när några av demonstranterna försökte bryta sig in i parlamentsbyggnaden.

Och i förra veckan trängde sig en parlamentsledamot fram till premiärminister Rama i parlamentet och skvätte bläck över honom, innan han fördes ut av säkerhetsvakter. På torsdag väntas nya protester i landet.