KAMPEN MOT TERRORISMEN

Säpo: Minskat risken att miljoner använts till terrorism

2:08 min

Flera myndigheter har de senaste åren intensifierat arbetet mot terrorfinansiering. I en intervju med Ekot säger Anders Kassman, avdelningschef hos Säkerhetspolisen, att man de senaste åren minskat risken att miljoner kronor kunnat gå till att stödja terrorism. Det har ofta skett genom att personer dömts för andra brott.

– Om man tittar på senaste åren, och räknar från 2016 och framåt, vill jag påstå att vi varit otroligt framgångsrika. Det är betydande summor som vi bidragit till att minska risken till att de används för terror. Det handlar om miljoner, säger Anders Kassman.

Nyligen avslutades den första rättegången i Sverige om misstänkt terrorfinansiering på mer än tio år. I sådana utredningar är det ofta svårt att bevisa vem som var den tänkta mottagaren av pengarna och därför är det mycket ovanligt att någon åtalas för det.

Enligt Anders Kassman, är det ofta en mer framkomlig väg att skjuta in sig på annan brottslighet, eftersom det då kan vara lättare att nå upp till beviskraven.
 
– Därför att det kan vara så att rekvisiten för den typen av brottslighet uppfylls enklare och snabbare, och att man på så sätt kan återta pengarna eller få någon dömd så den blir återbetalningsskyldig, säger han.

Hos Säkerhetspolisen har man nu en särskild enhet som arbetar för att förhindra att pengar kan gå till att stödja terrorism. På enheten finns bland annat personer med erfarenheter från bankväsendet och utredningar om ekonomisk brottslighet.

En stor del i arbetet är samarbete med andra myndigheter, till exempel Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan, säger Anders Kassman.

– Där finns det nu specialistkompetens i betydligt större omfattning för att både kunna identifiera och utreda terrorbrott och det finns också kompetens som innebär att även om vi inte har en brottsrubricering terrorfinansiering så har man en förmåga att resonera med andra myndigheter om annan brottslighet.

– Det kan vara att man tar sms-lån, begår bedrägerier på alla möjliga sätt, det kan vara skattebrott, det kan vara bidragsfusk, säger Anders Kassman.