Villkoren för textilarbetare i Bangladesh

Tusentals textilarbetare i Bangladesh fick sparken efter strejk - sydde kläder åt H&M

2:01 min

Flera svenska klädföretag producerar kläder i Bangladesh. Tre av fabrikerna som sparkade arbetare är leverantörer till H&M, som är den enskilt största kunden.

– Över hundra textilarbetare greps och många sitter fortfarande fängslade. Under protesterna fick över 10 000 arbetare sparken, säger Amirul Haque Amin, ordförande för fackföreningen National Garment Workers Federation.

En av fabrikscheferna säger att det var på grund av att arbetarna under strejken förstörde utrustning som de fick sparken.

Bangladesh är den näst största textilindustrin i världen och den större delen av branschens 4.1 miljoner anställda är kvinnor.

Fackföreningsledaren Amirul Haque Amin menar att om de internationella företagen inte höjer priserna på sina produkter, blir det svårt för fabriksägarna att höja lönerna.

– De höjer inte priserna på produkten, så lokala tillverkare blir hjälplösa, säger han.

H&M skriver i ett mejl till oss att de jobbar med globala fackföreningar för att höja lönerna för textilarbetare och att priserna på deras produkter inte har nåt med arbetarnas löner att göra.

Klädföretaget följer också situationen med de tre fabrikerna för att vara säkra på att allt har gått rätt till.

Professor Anu Muhammad har studerat arbetsvilkoren för textilarbetarna. Han säger att det också är regeringens ansvar att höja lönerna.

– De låga minimilönerna ger mestadels vinst åt multinationella företag, och lokala tillverkare gynnas också av det. Regeringen okejar det här, så ansvaret ligger dem på alla tre, säger han.