Ny rapport

Långa köer i cancer­vården – få når målen

1:58 min

Enligt en ny rapport från Cancerfonden får många patienter som drabbas av till exempel prostata- eller bröstcancer får vänta orimligt länge.

– Ingen region uppnår målet att en patient med prostatacancer ska bli opererad inom 61 dagar. Och när det gäller bröstcancer där man ska bli opererad inom 28 dagar är det tre av 21 regioner som uppnår målen, säger överläkare Jan Zedenius, som är medicinsk talesperson för Cancerfonden

Kvaliteten på svensk cancervård är hög, enligt Jan Zedenius, men det är mycket få regioner som uppnår de mål för väntetider som infördes genom så kallade standardiserade vårdförlopp.

Meningen var att cancerpatienterna skulle få en snabbare och mer jämlik vård, men efter flera år med den nya modellen är väntetiderna fortsatt långa.

Orsakerna är bland annat de flaskhalsar som uppstår när nyckelpersoner i vården saknas – inte bara sjuksköterskor utan också patologer eller urologer.

Det kan också handla om en organisation som är illa anpassad efter dagens behov.

En av dem som väntat länge, mer än ett halvår på operation är Roger Johansson i Matfors, som drabbats av prostatacancer.

– Det var fruktansvärt alltså. Det var som att sitta på en osäkrad handgranat för man hade ju det där i huvudet hela, hela tiden, säger Roger Johansson.

Vad tänkte du?

– Ja, går det ut i skelettet nu, det är lätt hänt att de där cellerna far iväg.

Sen blev du opererad, hur mår du idag?

– Jag mår jättebra i dag, absolut. Två veckor efter operationen höll jag faktiskt kurs i pimpelfiske för synskadade uppe i fjällen, säger Roger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista