Fransk protest mot anti-semitism

0:32 min

Tiotusentals fransmän i Paris och flera andra städer protesterade på tisdagen mot anti-semitismen i Frankrike. Manifestationerna kommer efter flera anti-semitiska attacker och brott.

Attackerna kulminerade under den gångna helgen med våldsamma verbala attacker på en känd fransk författare under de så kallade gula västarnas demonstrationer mot regeringen.

Under tisdagen vandaliserades även 96 judiska gravar i staden Quatzenheim, som ligger nära gränsen  mot Tyskland.

Fransmän med olika politiska uppfattningar samlades under gemensamma paroller mot anti-semitiska stämningar.

Nyligen kom statistik som visar att antalet anmälningar av antisemitiska hatbrott i Frankrike ökade med 74 procent under 2018 jämfört med året innan.

Frankrike är det land som har störst judisk befolkning näst efter USA och Israel och under den senaste veckorna har tre händelser i Paris väckt starka känslor.

Dels har gatumålningar med porträtt av Simone Veil skändats med hakkors. Hon var en av Frankrikes mest respekterade politiker och hon kom från en judisk familj.

Samtidigt har någon delvis sågat ner två träd som planterats på en minnesplats för Ilan Halimi, en ung judisk man som mördades i Paris 2016.

I lördags blev den judiske filosofen och akademiledamoten Alain Finkielkraut trakasserad på gatan av en grupp demonstranter från proteströrelsen de gula västarna.