Politiker oeniga om att privat gitarrmuseum får miljonstöd

2:57 min

Sedan 2014 har gitarrmuseet "Guitars" i Umeå fått miljoner i kommunalt stöd. Alla partier var överens till en början, men nu ser det inte ut så.

Gitarrmuséet 'Guitars the Museum' i Umeå fyllde fem år i början av februari, men muséet håller just nu stängt för en flytt till nya lokaler i Folkets hus.

Det privata muséet har fått kommunalt stöd sen starten och 2019 går 4,5 miljoner kronor till verksamheten. Umeå kommuns fortsatta stöd är något som liberalernas gruppledare Peder Westerberg tycker är helt fel.

– Det är inte en kommunal angelägenhet att driva ett gitarrmuseum. Nu var tanken att vi skulle vara med bara i uppstarten, men sedan att betala driften med 4,5 miljoner varje år ser inte jag som kommunalt. Ibland måste man som politiker inse att det inte blev bra och backa ur det, säger Peder Westerberg (L).

När gitarrmuséet Guitars öppnades i Umeå under kulturhuvudstadsåret 2014 var den amerikanske journalisten Mick Taylor från tidningen The Guitarist minst sagt imponerad.

– Jag har sett många gitarrsamlingar, men jag har aldrig sett något som liknar det här. Gitarrerna är vanligt vis i ett hemligt rum, bakom lås och bom, sa Mick Taylor vid öppningen.

I det inledande skedet var alla partier i Umeå kommun överens om att stödja det privata muséet med pengar, men så ser det inte ut idag. Liberalerna och Moderaterna vill båda att det kommunala stödet slopas. Totalt har det handlat om 20,5 miljoner kronor och årets stöd som är inbakat i folkets hus budget hamnar på 4,5 miljoner kronor.

Kommunledningen hoppas att flytten till folkets hus ska öka muséets lönsamhet succesivt, men som det ser ut nu menar Liberalernas Peder Westerberg att kommunen i själva verket driver muséets verksamhet.

– Jag skulle bli jätteglad om gitarrmuséet lyfte, men det här är ingen kommunal angelägenhet. Vi ska vara med och starta upp sådana här bra projekt, men att driva dem är en helt annan sak, säger Peder Westerberg (L).

Det socialdemokratiska kommunalrådet Hans Lindberg tycker att det är oansvarigt att partierna ändrat uppfattning om stödet till muséet och han menar att ett indraget stöd skulle innebära större hyreskostnader för kommunen. Han tror att den nya lokalen kommer leda till att Guitars blir en mer självständig verksamhet.

– De kommer att ha ett helt nytt koncept. När man bokar konferenser ska man också kunna boka in sig på gitarrmuséet och vi förväntar oss att man också ska kunna stå på egna ben på ett helt annat sätt än tidigare, säger Hans Lindberg (S).

Varför ska en kommun bidra så här pass mycket till ett privat museum?

– Vi har valt att politiskt prioritera kulturen, vi ser att det ger väldigt bra avkastning. Bara turistomsättningsmässigt får vi in ungefär 83 miljoner till kommunen varje år och då behöver vi också ha besöksmål. Vi behöver fler besöksmål, inte färre.

Guitars the Museum slår upp dörrarna i sina nya lokaler i Umeå Folkets hus senare i vår.