Zebrans fiffiga lösning lurar bromsarna

1:25 min

Varför har zebran ränder? Senare års forskning har visat att ränderna gör så att zebran inte drabbas av bitande blodsugande insekter i lika hög grad som enfärgade djur. Men varför är det så?

I dag säljs till exempel randiga hästtäcken för att skydda hästarna mot bromsar. Men varför skyddar då ränderna?

Ja, ränderna verkar göra så att bromsarna får svårt att landa, enligt forskare i England och USA. I ett försök cirklade bromsar ovanför zebror och hästar, men de landade 25 procent färre gånger på zebrorna.

När forskarna filmade kunde de se hur bromsarna oftare krockade med zebrorna istället för att göra en lyckad landning, eller så flög de bara förbi, medan bromsarna oftare kunde göra kontrollerade landningar på hästarna.

När forskarna klädde på hästar randiga och enfärgade hästtäcken kunde de observera att bromsarna hade svårare att göra en kontrollerad landning på de randiga täckena. Det verkar alltså som att ränderna gör så att bromsarna missbedömer landningen.

Forskningen publiceras i PLOS One.

 

Referens: Caro et al. "Benefits of zebra stripes: Behaviour of tabanid flies around zebras and horses". PLoS ONE 14(2): e0210831. 2019. DOI.org/10.1371/journal.pone.0210831